Blog

Voordelen van een lage hypotheekrente

De hypotheekrente is al jaren erg laag. Mensen die een hypotheek af willen sluiten betalen vaak maar enkele procenten rente, waardoor het afsluiten van een grote lening voordelig is. Huizenkopers die tien of twintig jaar geleden een huis kochten, betaalden flink meer rente. De lage hypotheekrente heeft een aantal voordelen, waardoor ik er vorig jaar ook voor koos om een woning te kopen. Je kunt meer lenen tegen lagere kosten, waardoor je ook een duurdere woning kunt aanschaffen. Dat is prettig, vooral nu de huizenprijzen de laatste jaren flink stijgen. Er zit nog een groot voordeel aan de lage hypotheekrente. Huizenbezitters die hun hypotheek opnieuw vast moeten zetten of kunnen overstappen, kunnen gebruik maken van de lage rente. Door bijvoorbeeld over te sluiten, kan een hypotheek ineens een stuk voordeliger worden. Daar maak ik nu ook gebruik van.

Hoe werkt hypotheekrente?

Een hypotheek is een lening, en voor het lenen van een grote som geld moet betaald worden. Mijn adviseur legde mij uit dat de rente die over een lening gerekend wordt, het bedrag is dat je betaalt voor de lening. Die wordt elke maand van je rekening afgeschreven, samen met het bedrag dat je terugbetaalt. Je kunt bij het afsluiten van een hypotheek eenvoudig zien hoeveel je gaat betalen voor je lening. Het rentepercentage vermenigvuldig je met het totale bedrag, en dat bedrag vormt de kosten voor de lening. Ik kan daardoor gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. De rente die betaald wordt over de hypotheek kan worden afgetrokken van mijn inkomen, waardoor de te betalen belasting lager uitvalt. Er zitten dus kosten verbonden aan een hypotheek, maar ook fiscale voordelen.

Huren of kopen?

Het afsluiten van een hypotheek is niet altijd eenvoudig. Je dient een bepaald inkomen te hebben en je moet eigen geld hebben om een woning te kopen. Ook de huizenprijzen stijgen. Is het dan nog wel verstandig om een woning te kopen? Als je een hypotheek af kunt sluiten met een lage rente is dat zeker aan te raden. Je betaalt je hypotheek tegenwoordig altijd af, waardoor je schuld automatisch lager wordt. Bovendien spaar je op die manier. Het geld dat je afbetaalt, zorgt ervoor dat je woning voor een steeds groter deel in jouw bezit komt. Huren levert daarentegen niets op. Je bent alleen flexibeler met een huurwoning omdat je deze vaak per maand op kunt zeggen. Wie graag lang op één plek wil blijven wonen en voldoende financiële middelen heeft, doet er dus zeker goed aan een woning te kopen en een hypotheek af te sluiten.

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button