Blog

Van freelancer naar bedrijf

De hoeveelheid mensen in Nederland die freelancen is in de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn met de komst van internet meer mogelijkheden om zonder al te veel kapitaal een eigen bedrijfje te beginnen. Daarnaast switchen mensen vaker van baan en blijven ze minder lang bij dezelfde werkgever. Dit betekent dat meer mensen tijdens het begin van hun loopbaan als freelancer gaan werken. Het is veel aanwezig in de creatieve sector onder bijvoorbeeld fotografen en videomakers maar er werken tegenwoordig ook veel freelancers in andere sectoren, van marketing tot de bouwsector. Voor veel freelancers is het fantastische dat ze kunnen beginnen met het opbouwen van een eigen bedrijfje zonder al te veel kapitaal en investeringen. Maar wanneer je als freelancer werkt kun moet je natuurlijk alles zelf doen. Uiteindelijk willen veel freelancers de stap maken om een echt bedrijfje op te bouwen. Maar bij die stap komen natuurlijk veel nieuwe uitdagingen kijken. In dit artikel bespreken we tips voor de stap van freelancer naar bedrijf.

Bouw een team

De eerste belangrijke stap voor elke freelancer is om niet alles meer zelf te doen. Voor veel freelancers wordt het al snel overweldigend om niet alleen bezig te zijn met de service of het product maar ook met administratie, belastingen, klantencontact, klachten en alle andere aspecten die komen kijken bij de bedrijfsvoering. Maar natuurlijk vinden veel freelancers het een hele uitdaging om een nieuwe werknemer aan te nemen en bij het aannemen van een werknemer komen natuurlijk veel kosten kijken. Je betaalt dan plotseling voor een salaris maar ook voor vakantiedagen, enzovoorts. Werknemers op de loonlijst maakt je administratie meteen een stuk ingewikkelder en je zult dan ook voor hen verantwoordelijk zijn. Een goede oplossing is om zelf als freelancer, andere freelancers in dienst te nemen. Een andere freelancer die werk voor je verricht is een stuk minder verantwoordelijkheid en kosten maar ze doen vaak net zo goed werk als een werknemer. Neem bijvoorbeeld een ander bedrijf of een freelancer aan voor de belastingaangifte en administratie.

Investeer verstandig

Wanneer je je bedrijfje wilt groeien zul je hoogstwaarschijnlijk investeringen moeten maken, maar dit kan voor een freelancer best intimiderend zijn. Er zijn manieren om deze investeringen op een slimme manier te doen, zonder al te veel liquide middelen te verliezen. Bijvoorbeeld als je wilt investeren in een bedrijfsauto zijn dat best wel grote kosten. Een goed alternatief is een financial lease. Een auto leasen op deze manier zorgt ervoor dat je de auto in bezit krijgt met alleen de btw als aanbetaling. Je kunt deze btw gewoon terugvragen en hebt op deze manier je bedrijfswagen implementeren zonder dat je meteen een grote klap geld kwijt bent.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button