Blog

Tips voor een goede houding

Kantoor

Het kantoor: een groot deel van de bevolking vermaakt zich er meerdere jaren van zijn leven. Er is een positief verband tussen opleidingsniveau en het hebben van een zittende baan. Met andere woorden: hoe hoger iemand is opgeleid, hoe groter de kans dat de persoon een zittende baan heeft. Aangezien Nederland een kenniseconomie beoogd te zijn, worden er steeds meer mensen hoog opgeleid. Dat betekent dus ook: meer zittende mensen. Dat maakt het belang van een ergonomische zitplek des te groter. Toevallig heb ik laatst tips gekregen van een ergonoom over hoe je verstandig met je lichaam omgaat tijdens een zittende baan. Die heb ik besloten met jullie te delen. Misschien hebben jullie er wat aan!

Tips

Het belangrijkste is te investeren in een goede, ergonomische bureaustoel. Deze ontzorgt een groot deel van de rug: door de drukpunten van de wervel op zo veel mogelijk plekken de ondersteunen, zijn er minder klachten. Deze stoel moet natuurlijk wel goed worden afgesteld! Onthoud dat de meeste mensen hun stoel te hoog hebben staan. Zorg dat je knie een rechte hoek (90 graden) vormt. Mocht dit niet kunnen omdat de stoel niet laag genoeg kan, kan een voetenbankje de uitkomst bieden. Zorg wel dat dit er eentje is die in hoogte verstelbaar is en niet eentje die je alleen kan kantelen. Dan komen je voeten namelijk scheef te staan, waardoor de doorbloeding minder goed gaat. Je voeten moeten recht op de grond. Sla ook niet je benen over elkaar heen. Zo onderbreek je de bloedsomloop, waardoor er geen zuurstofrijk bloed terug kan stromen. Dat kan zorgen voor slapende benen, maar ook een duf gevoel en op de lange termijn zelfs spataderen. Zorg er daarnaast voor dat ook je armen in een rechte hoek zijn met de tafel en de armleuningen. Probeer je toetsenbord en muis zo dicht mogelijk bij je lichaam te houden. Hoe meer je deze naar buiten moet draaien, hoe groter de kans op RSI-gerelateerde klachten.

Samengevat

Kort samengevat dus: knieën in een rechte hoek, ellebogen in een rechte hoek, stoel niet te hoog, benen niet gevouwen, toetsenbord nabij houden. En als klapper op de vuurpijl: niet te lang blijven zitten! Probeer af te wisselen met korte wandelingetjes naar bijvoorbeeld de printer en het koffiezetapparaat. Kijk of je een sta-zit bureau kan krijgen, zodat je af en toe staand kan werken. Kleine tip van de ergonoom: blijf niet te lang staan. Na een minuut of 10 á 15 ga je vaak ‘hangen’, wat funest is voor je houding. Elk halfuurtje zitten dus een paar minuten staan. Dan gaat je rug het langst mee!

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button