Blog
Stappenplan voor het regelen van een uitvaart
Ik werk al enige tijd bij een dagbesteding voor ouderen, ik vind mijn baan helemaal geweldig en ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Maar een droombaan bestaat niet zonder nadelen en op mijn werk is dat je met ouderen mensen werkt die kwetsbaar zijn en die niet veel jaren meer hebben. Daardoor kom ik steeds vaker in aanraking met overlijden en alles wat er bij komt kijken, denk hierbij aan het uitkiezen van een uitvaart centrum. Welke begrafenis ondernemer heeft een uitvaart begeleider die je kan ondersteunen tijdens deze moeilijke periode. In mijn blog heb ik een stappenplan gemaakt voor het regelen van een uitvaart.
Het stappenplan
- Regel een verklaring en doe aangifte van overlijden: Als iemand thuis is overleden komt altijd de huisarts om een verklaring van overlijden af te leggen, zorg daarom er altijd voor dat de huisarts op de hoogte is gesteld. Ook moet de gemeente ingelicht worden dat de persoon is overleden. Vaak doet de uitvaartondernemer de aangifte. Na de aangifte ontvang je een akte van overlijden deze heb je nodig tijdens het regelen van zaken.
- Ga na of er al zaken geregeld zijn door overledene: heeft de persoon die overleden wensen bekend gemaakt voor de nabestaande, is er een uitvaartverzekering of een andere financiƫle regeling getroffen. Belangrijk is ook of de overleden een wilsverklaring of een testament heeft laten opstellen, zodat iedereen weet hoe de overledenen de zaken verdeeld wilde hebben.
- Neem contact op met een uitvaartverzorger: vaak denken mensen dat je direct een uitvaartondernemer moet regelen maar dit is zeker niet zo, neem je tijd zodat je zaken rustig kan uitzoeken.
- Verder regelen voor de uitvaart: Als je de uitvaart door een uitvaarverzorger laat regelen, doet deze het meeste werk voor je. Maar denk ook na over wat je wilt tijdens de uitvaart. Ook hier is het belangrijk om te kijken of de overleden wensen had zodat deze absoluut uitgevoerd worden. Dit geeft de uitvaart een persoonlijke touch zodat de nabestaande de overleden persoon echt respectvol kunnen herdenken.
- Tijdens de uitvaart: een goede tip kreeg ik van een dochter van een van mijn clienten en dat was dat je nooit adresgegevens van de woning van de overlijdende in de rouwadvertentie moet zetten. Inbrekers zien dan dat het huis niet bewoond is en kunnen zo inbreken. Dit is een vreselijk is maar absoluut iets om rekening mee te houden.
- Na de uitvaart: zijn er genoeg zaken die nog geregeld moeten horen denk aan zaken rondom de betaalreking, het infomeren van instanties, zoals werkgever, pensioenfonds en verenigingen, verzekeringen opzeggen of aanpassen en de digitale nalatenschap, zoals een e-mail- of Facebook-account.
Heel veel sterkte tijdens deze periode.