Blog

Leren fietsen zonder zijwieltjes

Kun je je nog voorstellen dat je moest leren fietsen? Voor mij voelt dit als iets heel geks. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat je kan fietsen, zeker als je dit nu elke dag doet. Maar toch kan het voor veel kinderen een hele uitdaging zijn om te leren fietsen. En bovendien ook voor de ouders! In dit artikel vind je een aantal tips die je als ouder kunt gebruiken om je kind goed te leren fietsen zonder zijwieltjes.

Spreek motivatie in

Fietsen is spannend. Ook al is het als ouder misschien lastig voor te stellen, voor een kind is fietsen zonder zijwieltjes ontzettend spannend. Het is daarom super belangrijk dat je kind zelfvertrouwen heeft en er voor de volle 100% voor wilt gaan. Doe dit vooral ook rustig aan en zet er geen druk achter. Dit zelfvertrouwen komt vanzelf en zeker niet na een keer fietsen.

De juiste fiets

Veel kinderen beginnen met een loopfiets. Dit is een fiets zonder trappers, dus het kind kan gemakkelijk bij de grond en loopt als het ware de fiets vooruit. De loopfiets is daarom de ideale fiets om mee te beginnen, omdat het kind alleen aandacht hoeft te geven aan de kijkrichting en het stuur. Wanneer je kind de kijkrichting en het sturen goed onder de knie heeft, kun je overstappen op een ‘echte’ kinderfiets met zijwieltjes. Met deze fiets leert het kind trappen en sturen, maar staat de fiets nog wel met vier wielen op de grond. Je evenwicht bewaren is misschien wel het lastigste en ook het belangrijkste aspect van fietsen, dus dit komt als laatste aan bod.

Evenwicht

Zoals ik net al zei is evenwicht voor veel kinderen een drempel voor het fietsen. Om dit te oefenen kan het kind zich afduwen van de grond en vervolgens zijn of haar voeten intrekken om proberen de balans te houden. Blijf als ouder dicht in de buurt om de fiets eventueel op te vangen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste kinderfiets aan te schaffen. De fiets moet niet te groot en ook niet te klein zijn, zodat het kind gemakkelijk bij de grond kan. De juiste hoogte van de fiets kun je gemakkelijk aanpassen door het zadel te verstellen.

Vasthouden en loslaten

Wanneer je kind er klaar voor is kun je voorzichtig beginnen met het fietsen zonder zijwieltjes. In het begin kun je je kind vasthouden bij het zadel, zodat je nog enige ondersteuning biedt. Wanneer je merkt dat het evenwicht goed is kun je af en toe kleine stukjes loslaten, totdat je kind het zelf helemaal onder controle heeft. En fietsen maar!

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button