Blog

Leef jij al milieubewust?

We weten het allemaal, we moeten milieubewust(er) leven. Dagelijks worden we geconfronteerd met gevolgen die onze leefstijlen met zich meebrengen. Filmpjes van smeltende gletsjers, nieuwsberichten over meer orkanen, de klimaatmars, ga zo maar door. Goed, we weten dus dat we er iets aan moeten doen. Maar waar te beginnen? Veel mensen zien het als een onmogelijke opgave en weten niet goed wat ze nu zelf tegen het probleem doen. Want dat kleine stukje plastic ergens anders weggooien gaat het verschil niet maken, toch? Dat is niet waar. Iedereen kan bijdragen aan een milieubewustere samenleving en ik laat je graag zien hoe.

Afval

Te beginnen bij het afval. In de supermarkten zien we allerlei producten die los verpakt zitten in een stuk plastic. Waarom moeten bananen in een plastic doosje met een plastic vel erover? Vermijd deze producten, het is gewoon simpelweg onnodig afval. In het kader van zero waste, neem zelf een zakje mee om losse groenten en fruit in te doen. Gooi deze producten ook niet weg als ze overrijp zijn, juist daarmee kun je nog heerlijke dingen maken zoals een smoothie of bananenbrood. Probeer rietjes ook links te laten liggen of kies voor een metalen rietje. Heb je toch nog wel wat afval, zorg dan dat je dit scheidt. Iedereen kan afval scheiden en je kunt zelf bepalen hoe ver je hierin wilt gaan. Begin bij gft, plastic en restafval en wie weet kun je er na een tijdje nog een stapje bij doen.

Onderweg

Het is natuurlijk geen geheim dat auto’s veel broeikasgassen uitstoten, dat weten we allemaal. Soms heb je nu eenmaal echt een auto nodig, maar in veel gevallen kun je toch kiezen voor een milieubewuster vervoersmiddel. Neem bijvoorbeeld vaker de trein of ga eens carpoolen om ergens te komen. Wil je het helemaal goed doen, pak dan eens vaker de fiets of benenwagen. Je komt minder snel vooruit, maar ook hier is over nagedacht. Overweeg bijvoorbeeld eens een elektrische fiets. Een elektrische fiets brengt je overal waar je moet zijn op een stuk comfortabelere manier dan een gewone fiets. Het is dus tegenwoordig geen probleem meer als je met tegenwind of een berg op moet fietsen. Je kunt er gemakkelijker lange afstanden mee afleggen, mits je een goede accu hebt natuurlijk. Tegenwoordig zijn er steeds meer oplaadpunten te vinden door het hele land, dus dat zou ook geen probleem moeten zijn. En natuurlijk niet te vergeten, je bent niet alleen sportiever dan met de auto, maar ook veel milieubewuster!

Andere mogelijkheden

Er zijn echt talloze andere manieren waarop jij je steentje kunt bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan minder vlees eten, de verwarming lager zetten, de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen, ga zo maar door. Het belangrijkste is dat je gewoon ergens begint. Zo kun je stapje voor stapje steeds wat meer doen.

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button