Huis en haard veilig houden
Schade van een inbraak
Je zal niet de eerste, en ook zeker niet de laatste zijn als er bij jou thuis wordt ingebroken. Een vreselijke gebeurtenis die niet alleen tot een verlies aan goederen of geld leidt, maar ook tot het verlies aan veiligheid. Gelukkig vallen er bij het grootste gedeelte van de inbraken geen slachtoffers, het feit dat iemand zich al dan niet ongemerkt heeft binnen gedrongen tot jouw woning is bijzonder onbehaaglijk. Ervan uitgaande dat je dit nog niet hebt meegemaakt, kun je de volgende statistieken gebruiken om de kans te verkleinen dat het ooit wel gebeurt.
De getallen op een rijtje.
- In een Amerikaans onderzoek waarbij (ex-)inbrekers werden ondervraagd, zegt 83% dat één van de eerste acties het spotten van een beveiligingssysteem is. Vervolgens zegt 60% van de ondervraagden dat ze bij aanwezigheid van zo’n systeem verder zoeken naar een doelwit.
- Dit feitje wordt al een tijdje genoemd, maar het is het toch waard opnieuw te melden. Inbrekers keren vaak terug naar de plaats delict. Woningen die ten prooi zijn gevallen aan inbrekers lopen 12 keer zoveel risico om nogmaals leeggeroofd te worden. Een reden die hiervoor genoemd wordt is het feit dat de verzekering vaak gloednieuwe exemplaren van gestolen goederen dekt.
- In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, vereisen de meeste inbraken geen enkele vorm van braak. Dit betekent dat er een weg naar binnen was die open stond. Check voor vertrek dus ramen en deuren nog even.
- Koophuizen worden over het algemeen minder vaak slachtoffer van een inbraak. Dit komt omdat appartementen en huurhuizen minder vaak een beveiligingssysteem of camera’s hebben. Meestal is hier geen toestemming voor van de eigenaar. Ook worden sloten veelal niet vervangen na een wisseling van huurder.
De conclusies
Zoals je kunt zien aan de cijfers hierboven is het belangrijkste toch wel enige vorm van beveiligingssysteem. Voornamelijk werkt het afschrikwekkend, maar soms kan een inbreker ook gepakt worden door de politie vanwege een alarm of iets dergelijks. Zo’n alarm is al effectief, maar er zijn anno 2019 veel betere en vernuftige systemen op de markt. Een stil alarm naar een beveiligingsfirma, DNA-spray, en allerlei sensoren liggen waak over jou en jouw inboedel. Toch is helemaal voorkomen niet mogelijk. Bereid je dus ook een beetje voor op het geval dat er toch iemand binnen komt. Denk hierbij aan schilderijen vastlijmen of een stevige TV beugel. Wees ook bewust over aan wie je wat vertelt. Meer dan de helft van alle woningroven worden gepleegd door, al dan niet goede, bekenden. Theoretisch kan iedereen met een sleutel een kopie maken en later terug komen. Ook kan een uitgebreid sociaal netwerk de verkeerde mensen tippen over lange afwezigheid, of pas gekochte peperdure apparaten.