Blog

Hoe wordt je maximale hypotheek berekend?

Een huis kopen is altijd een grote stap. Zeker wanneer het je eerste huis is. Er zijn veel beslissingen die genomen moeten worden en ze kunnen grote consequenties hebben. Het afsluiten van de hypotheek is een belangrijk aspect van het kopen van een woning. Er zijn verschillende soorten hypotheken en je maandlasten hangen er van af. Je vraagt dus al snel af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen en hoe wordt dat eigenlijk berekend. Online kun je heel gemakkelijk berekenen hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek en wat daarmee je maandlasten worden. Er zijn twee populaire soorten hypotheken. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Deze twee zijn zo populair omdat je met deze hypotheken recht hebt op hypotheekrenteaftrek. In een enkel geval is een andere hypotheekvorm het goedkoopst, maar meestal is het voordeel van de hypotheekrenteaftrek belangrijker dan de voordelen van andere soorten hypotheken. Al met al is het nog niet zo eenvoudig om aan te geven hoe je hypotheek precies wordt berekend, want dat verschilt per soort hypotheek.

Wat worden mijn maandlasten?

Je hypotheek maandlasten berekenen kan eenvoudig online. Binnen een minuut weet je hoeveel je per maand kwijt bent. Maar daar gaan wel een paar keuzes aan vooraf. Het soort hypotheek is daar de belangrijkste van. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gelijk, je betaalt in het begin van de looptijd vooral veel rente en naarmate de hypotheek vordert ga je meer aflossen. Op de einddatum is de hele hypotheek afgelost. Bij de lineaire hypotheek betaal je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag. De rente die je betaalt wordt steeds lager, waardoor je maandlasten afnemen. Het kan verstandig zijn gedegen advies in te winnen over je hypotheek en je maandlasten. Zelf zie je snel iets over het hoofd.

De hypotheekrente

Wil je op de hoogte blijven van de dagelijkse stand van de hypotheekrente? De actuele hypotheekrente is gemakkelijk online te volgen. Je vult het soort hypotheek in, de looptijd en nog een aantal zaken en dan rolt het dagtarief van tientallen hypotheekverstrekkers eruit. De hypotheekrente is op dit moment historisch laag, maar de rente is onlangs bij een aantal hypotheekverstrekkers weer wat gestegen. Het is lastig te voorspellen hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen. Dat hangt onder andere af van hoe hoog de inflatie is. Allerlei ontwikkelingen op wereldschaal spelen daar een rol in, zoals de situatie rond corona of de Brexit bijvoorbeeld.

Meer kosten dan de hypotheek

Bij een koopwoning heb je met meer kosten te maken dan alleen een hypotheek. Je krijgt te maken met verzekeringen, gemeentelijke belastingen en onderhoud. Waar het gaat om verzekeringen is het voor iedereen verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering vinden veel mensen ook een prettig idee. Voor huizenbezitters komt daar in ieder geval nog de opstalverzekering bij. Veel hypotheekverstrekkers verplichten ook een overlijdensrisicoverzekering.

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button