Blog

Hoe krijg ik een mager paard dikker?

Ben je in het bezit van een paard dat te mager is? Er zijn meerdere tekens dat je paard te mager wordt, je kunt dit zien aan ingevallen flanken en ribben. De oorzaak hiervan is in de meeste gevallen een tekort aan ruwvoer. In deze blog lees je tips hoe je dit probleem snel verhelpt!

De oorzaak achterhalen

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van het magere paard. Er zijn een paar oorzaken die vaak voorkomen bij een mager paard, je leest ze hieronder:

  • Een worminfectie bij je paard
  • Het gebit dat niet in orde is
  • De voeding is niet toereikend geweest
  • Een bepaalde ziekte
  • Ouderdom

Je paard laten controleren

De oorzaak van je magere paard vind je door deze goed te laten controleren. Gebruik hiervoor je eigen gezonde verstand maar laat jouw paard ook checken door een dierenarts, op alle bovenstaande medische oorzaken. Door een specialist te laten kijken naar jouw paard, sluit je bovenstaande oorzaken uit en weet je zeker dat de oplossing van het vermagerde paard waarschijnlijk in de voeding van het paard ligt. Je laat jouw paard het beste controleren op onderstaande punten:

  • Laat het gebit grondig controleren. Een paard met een ongezond en pijnlijk gebit heeft minder behoefte aan voeding.
  • Laat een bloed- en mest analyse doen. Hieruit kunnen eventuele ziektes geconcludeerd worden, maar ook bijvoorbeeld een worminfectie.

Oplossingen vind je vaak in het voer

Paarden groeien niet van enkel stro en hooi. Hoogwaardig paardenvoer kopen is hierom erg belangrijk, je moet ervoor zorgen dat jouw paard voedzaam hooi binnenkrijgt dat makkelijk verteerbaar is. Controleer daarom het paardenvoer dat je koopt goed op aspecten zoals drogestofgehalte, energiewaarde, vitaminen, mineralen. Zorg er daarnaast voor dat ruwvoer de hele dag beschikbaar is, zodat het paard genoeg binnen krijgt.

Wanneer je paard op leeftijd is

Een laatste oorzaak van een te mager paard is ouderdom. Hier valt natuurlijk weinig aan te doen, maar je kan het paard wel een handje helpen. Met slobber paard  geef je jouw paard een product dat goed gemalen is, en wordt aangelengd met warm water. De slobber is een pap van zemelen met diverse toevoegingen en supplementen, waardoor dit een volwaardige toevoeging is aan het dieet van je paard. Het is geschikt voor oude en zieke paarden, maar kan ook gebruikt worden als extra toevoeging voor gezonde paarden. Deze zullen de slobber ervaren als een ware traktatie!

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button