Blog

Hoe je ruzies het beste kunt oplossen

Het is heel logisch dat je het niet altijd met iedereen kunt vinden. Toch is het belangrijk om zo goed mogelijk met elkaar om te gaan. Helaas lukt dit niet altijd, en ontstaat er ruzie. Lichte discussie is helemaal niet erg in een relatie, maar wanneer er enorme ruzie ontstaat, moet er wel iets aan gedaan worden. Veel mensen denken namelijk niet na over de consequenties die een ruzie kan hebben. Daarom hier wat ideeën hoe je een ruzie het beste op kunt lossen.

Zakelijke ruzies

Hoewel je binnen een bedrijf vaak richting hetzelfde doel werkt, kan er soms toch ruzie ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld wel hetzelfde doel hebt, maar andere ideeën hebt over hoe je dat doel het beste kunt bereiken. Soms kunnen verschillende afdelingen ook botsen, wanneer je bijvoorbeeld afhankelijk bent van het werk van anderen. Of je hebt simpelweg gewoon enorm irritante collega’s. Voor sommige geschillen kun je het beste naar personeelszaken gaan. Dit gaat dan met name wanneer je persoonlijke ruzie hebt met een collega. Wanneer de ruzie echt werk gerelateerd is, kun je het beste een derde partij om een oordeel vragen. Dit kan een supervisor zijn, of een collega met een frisse blik. Soms kun je op zakelijk gebied ook ruzie hebben met een ander bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer een klant niet de rekening betaald. In dit soort gevallen kun je het beste eerst zelf proberen het op te lossen. Je wilt immers een goede band met de klant onderhouden. Wanneer dit echter niet lukt, kun je het beste rechtshulp inschakelen. Je wilt immers ook gewoon je geld hebben. Dan kun je het beste een deurwaarder inschakelen. Door de wettelijke status van een deurwaarder als ambtenaar, is dat veel effectiever dan problemen zelf proberen op te lossen.

Persoonlijke ruzies

De meeste ruzies zullen echter met persoonlijk relaties zijn zoals vrienden, een partner of familie. Denk er sowieso aan dat een beetje ruzie heel normaal is. Ruzie ontstaat namelijk alleen als je iets belangrijk vindt en om iemand geeft. Dus in dat opzicht, is ruzie een goed teken, want iedereen geeft om elkaar. Wel moet ruzie op te lossen zijn, anders is er een probleem. Vaak is het heel moeilijk om zelf objectief naar een ruzie te kijken, aangezien je emotioneel betrokken bent. Daarom is het vaak het beste om een derde partij om hulp te vragen. Deze partij kan dan mediëren tussen jou en de persoon waar je ruzie mee hebt. 

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button