Blog

Je eerste auto: het overschrijven van een auto is super easy!

Mijn neefje heeft vorige week zijn rijbewijs gehaald en vroeg mij hoe het eigenlijk in z’n werk gaat als je een auto particulier koopt. Veel jongeren weten na het behalen van hun rijbewijs niet wat de vervolgstappen zijn als ze hun eerste auto willen kopen. Met name hoe belangrijke een auto overschrijven is. De vraag van mijn neef inspireerde me om deze blogpost te schrijven. Ik leg hier precies uit hoe je je nieuwe particulier gekochte auto moet overschrijven en wat de vervolgstappen zijn.

Het overschrijven kost letterlijk minuten

Twee zomers terug besloot ik een nieuwe auto te kopen. Mijn oude Ford Ka vertoonde herhaaldelijk mankementen en uiteindelijk zou het me goedkoper uitkomen om hem te vervangen voor een nieuwe auto. Bovendien hadden mijn vriendin en ik die zomer een vakantie met de auto gepland naar Zuid-Spanje om te leren kitesurfen. Een betrouwbaar voertuig was dus essentieel. Na lang zoeken op Marktplaats vond ik een goed onderhouden Opel Corsa uit 2013 voor een mooie prijs. De volgende dag kon ik de auto bekijken in Hoofddorp. En na een aangename testrit en een goed gesprek met de verkoper, schudden we elkaar de hand. De deal was rond. Ik was wat euro’s lichter, en een trouwe vierwieler rijker. Tijd voor het volgende praktische onderdeel: het overschrijven van de auto op mijn naam. De meeste jongeren die hun eerste auto kopen denken dat dat een heel gedoe is, maar dat valt reuze mee. Het is zelfs reuze simpel. Ten eerste check je of het kentekenbewijs compleet is. Dit is heel belangrijk. Dan kun je naar een locatie gaan waar je de auto kunt overschrijven. Ik ging na de aankoop naar Kentekenloket. Het RDW kan natuurlijk ook, maar Kentekenloket was voor mij logistiek het handigst. Qua prijs kost het overschrijven van een auto overal hetzelfde. Verder had ik natuurlijk een geldig legitimatiebewijs (je kersverse rijbewijs valt hier dus ook onder) nodig. En vanaf daar regelde de vriendelijke dame achter de balie het voor mij. Binnen een paar minuten was het papierwerk gedaan en stond de auto op mijn naam. Ze gaf me een vrijwaringsbewijs mee, die ik aan de verkoper van mijn Opel Corsa moest geven, en een tenaamstellingscode. Deze moet je ten alle tijden goed bewaren! En dat was het. Zoals je leest uit mijn ervaring, is het overschrijven van een auto dus zo gepiept.

Safety first

Zodra het overschrijven geregeld is, zijn de volgende twee belangrijke stappen het afsluiten van een autoverzekering en het laten checken van de auto. Je wilt ten slotte veilig en verzekerd aan het verkeer deelnemen. Al rij je zelf nog zo veilig en volgens de regels, een ongeluk is niet altijd jouw schuld en zit in een klein hoekje. Veiligheid en zekerheid boven alles dus. Voor het vinden van een passende autoverzekering kun je Google gebruiken om te vergelijken. Ik vond het fijn om de eerste keer mijn directe omgeving te raadplegen waar zij verzekerd waren en dat als bron te gebruiken. Hetzelfde geld voor het vinden van een garage die de auto voor je checkt. En als je dan een goede verzekering hebt afgesloten en de auto hebt laten nalopen, ben je good to go. Dan kunnen jij en je nieuwe vierwieler eindelijk de weg (on)veilig maken!

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button