Blog

Groen ondernemen is gemakkelijker dan je denkt

Een groot deel van de Nederlandse ondernemers en zelfstandigen zou graag duurzamer willen werken. Met het oog op de Wet Milieubeheer die sinds het begin van 2019 écht actief is en waarop wordt gecontroleerd is het zelfs noodzaak voor Nederlandse bedrijven om groene stappen te ondernemen. Op die manier voorkom je hoge boetes en draag je je steentje bij aan een betere wereld. Maar waar moet je beginnen wanneer je groen wilt ondernemen? Je raadt het misschien al, maar groen ondernemen is minder moeilijk dan je denkt. Kleine stappen kunnen namelijk al flink helpen. In dit artikel lees je meer over de beginselen van groen ondernemen en waarom ook jij die stap kunt ondernemen.

Overstappen op groene energie

Een van de gemakkelijkste en misschien wel meest belangrijke stappen is om over te stappen op groene zakelijke energie. Door het zakelijke energie vergelijken kom je bij de beste deal voor jouw energieverbruik. Hiervoor is het handig om te weten hoeveel energie je verbruikt binnen je bedrijf, zodat je op basis daarvan kunt beginnen met zoeken. Veel ondernemers weten vaak niet dat er veel aanbieders zijn van zakelijke groene energie. Door de juiste keuzes te maken en op de juiste manier te investeren in deze vorm van zakelijke energie ben je uiteindelijk ook nog eens goedkoper uit. Wat betreft je zakelijke energie merk je geen verschil met de standaard grijze energie. Het is in ieder geval een stuk beter voor een groenere wereld én een gemakkelijke stap om te ondernemen als ondernemer in Nederland.

Zelf groene energie opwekken

Is je aandacht eenmaal getrokken voor groene energie? Dan kun je ook nog een stapje verder gaan: wek zelf je eigen zakelijke groene energie op. Tegenwoordig is het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnepanelen steeds aantrekkelijker voor zakelijke ondernemers. Omdat de Nederlandse overheid dergelijke stappen stimuleert, zijn er diverse subsidies beschikbaar voor iedere ondernemer die bijvoorbeeld kiest voor zakelijke zonnepanelen. Het investeren in zonnepanelen is zeker een grote stap, maar daarna pluk je er jaren de vruchten van. Zelf je energie opwekken is namelijk niet alleen goed voor de wereld, maar ook nog eens voor je portemonnee. De SDE+ subsidie is er bijvoorbeeld om de prijs van groene energie gelijk te trekken met de prijs voor grijze energie op dat moment. Op die manier betaal je dus evenveel voor groene energie als voor grijze energie. Op Minder.nl lees je meer over deze subsidie.

Groene toepassingen binnen bedrijf

Naast het overstappen op groene energie zijn er andere (kleine) stappen die je kunt nemen om groener te ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een papierloos bedrijf waarbij alles online gaat? Kies in dat geval direct voor een groene hosting (die bestaan!) Groene hostings maken gebruik van groene energie die afkomstig is uit natuurlijke bronnen. Bekijk ook hoe groen je kantoor verder is. Zorg voor voldoende isolatie, stel nu en dan een warmetruien-dag in en ga voor dubbele beglazing. Stap over op energiezuinige apparaten, stel een fietsenplan in voor je medewerkers en kies voor zuinige LED-verlichting. En de kantoormeubels? Die koop je óf tweedehands óf met een groen keurmerk waardoor je jaren kunt genieten van dergelijke meubels. Zo zie je maar dat overstappen op groen ondernemen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

 

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button