Blog

Efficiënt met tijd om gaan

Ieder mens heeft zo zijn eigen ambities en doelen. De weg daarnaartoe kan kort of lang zijn, veel of weinig geld kosten, om maar een paar verschillen op te noemen. Een van de dingen die eigenlijk alle ambities en doelen gemeen hebben is dat er tijd geïnvesteerd moet worden. Tijd is eigenlijk het meest kostbaar van alle investeringen. Tijd die je “uitgeeft” krijg je nooit meer terug. Ongeacht van wat jij wilt bereiken, je bent continu jouw tijd aan het ruilen voor een activiteit. Om zo goed mogelijk jouw doelen en ambities te bereiken is het dan ook belangrijk om alleen een gunstige ruil aan te gaan. Je wilt het meeste waarde terug krijgen voor jouw tijd, of dat nou vreugde of geld is. Hoe beter de waarde voor jouw tijd is, hoe efficiënter jij jouw tijd gebruikt. Uiteraard is het onmogelijk om volledig rendement te behalen aangezien het aantal mogelijke activiteiten oneindig is. Toch kun je wel een aantal gewoontes aanleren om zo efficiënt mogelijk met jouw tijd om te gaan. Hier een aantal tips en concepten om jouw tijd zo goed mogelijk te benutten!

Opportunity cost

Het concept Opportunity cost is ontzettend belangrijk wanneer jij verstandige keuzes wilt maken over hoe jij jouw tijd besteedt. De gedachte achter dit begrip is dat de resources die jij investeert (tijd, geld, materiaal), ook voor iets anders gebruikt hadden kunnen worden. De opportunity cost van investering A is dus de gemiste waarde van investering B. Een simpel voorbeeld is dat je in plaats van een avondje stappen ook een avond extra had kunnen werken. De kosten voor het avondje stappen waren bijvoorbeeld veertig euro. Als je gewerkt had voor die paar uurtjes dan had je vijftig euro verdiend. De opportunity cost van het gaan stappen is in dat geval negentig euro. Al jij namelijk had gewerkt, had je die veertig euro niet uitgegeven, én vijftig euro verdiend! Uiteraard heeft de vreugde van een avondje uit met vrienden ook een waarde, maar dat is voor ons op het moment niet belangrijk.  Dit concept is belangrijk omdat jij je bewust moet zijn van welke gevolgen op jouw situatie bepaalde keuzes hebben. En vooral dat jij je bedenkt dat je tijd maar één keer kunt investeren, en andere mogelijkheden misloopt.

Werken tijdens het reizen

Multitasken is de sleutel tot efficiënt gebruik van jouw dag. Dat betekent niet dat jij met jouw linkerhand het ene doet en met jouw rechterhand het ander. Zelf zit ik vaak bijvoorbeeld in de bus en de trein, en dat is tijd die ik sowieso aan het besteden ben om ergens te komen. Je zou gedurende deze tijd een beetje op je telefoon kunnen kijken, maar je kan ook met jouw laptop alvast aan school zitten of voor jouw werk een aantal dingen doen. Je kunt de tijd dat je aan het reizen bent nooit gebruiken voor activiteiten zoals uitgaan met vrienden. Je kunt wél die tijd ruilen voor tijd waarbij je wel “leuke dingen” kunt doen. Als jij aan school werkt, of voor jouw werk iets kan betekenen tijdens het reizen, dan levert dat meer tijd op als je niet aan het reizen bent. Door op zo’n manier over tijd na te denken, als een resource met een waarde, kun je rationele en efficiënte beslissingen maken over jouw eigen tijd!

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button