Blog

Een opgeruimde werkplek in vijf dagen

Van de keuken schoonmaken tot een pad naar de speelkamer vrijmaken, als werkende moeder lijkt het soms alsof je altijd maar dingen aan het opruimen en organiseren bent. Maar ons kantoor is onze eigen, privé werkplaats. Hier kunnen we relaxed zijn. En soms ook ongeorganiseerd. En dat leidt er soms toe dat juist ons eigen kantoor een van de meest rommelige ruimtes is van het huis.

‘Maar het is mijn eigen rommel, dus dat is niet erg’, zal je misschien als tegen argument beweren. Niets is minder waar. Geloof het of niet, maar een rommelige ruimte heeft een negatieve impact op je carriere. Met een overzichtelijk kantoor en  bureau heb je ook meer overzicht in je hoofd. En opruimen is niet zo moeilijk als je misschien denkt dat het is. In kleine stapjes kan je de komende vijf dagen jouw werkplek weer helemaal klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Hier lees je hoe.

Opruimwoede

Een goede opruimsessie start met een vuilniszak en recycle bak. Weggooien maar! Dit is het leukste onderdeel. Plaats de dingen die van belang zijn tijdelijk in een doos of een hoek van je kantoor. Check nauwkeurig die stapels papier of er nog belangrijke documenten tussen zitten voordat je ze allemaal door de shredder haalt. Het helpt om niet al te veel persoonlijke decoraties in je kamer te zetten, want ook deze moet je schoonhouden.

Een plek voor alles

In de tweede sessie zorg je dat je een plekje vind voor alle spulletjes die je apart hebt gezet. Om toekomstige rommel te voorkomen, moet je er ook voor zorgen dat je voor nieuwe spullen alvast een plekje reserveert. Uit het oog is de meest opgeruimde look, dus het is raadzaam om dozen te kopen of andere opbergbakken.

Systematisch opbergen

Nu is het tijd om het belangrijke papierwerk dat je apart hebt gelegd aan te pakken. Bedenk een treffend organisatie systeem voor al je belangrijke papier. Organiseer je documenten per onderwerp, datum of document type per map in je kast. Ieder papiertje dat je bureau passeert berg je op in de juiste map of gooi je weg. Als je eenmaal een systeem hebt, is het heerlijk je hier aan te houden.

Visitekaartjes ruimen

Heb je, net als ik, vaak een berg met visitekaartjes met wijzigingen er op gekrabbeld, of nieuwe nummers? Tijd om je contacten eens bij te werken. Zorg dat alle wijzigingen die je op papier hebt staan ook in je digitale organisatie in orde zijn. Er zijn hier ook goede apps voor ontwikkeld, zoals Everynote en ScanBizCards. Deze data digitaal verzamelen scheelt rommel op je bureau.

Data managament

De laatste stap is dan ook het opruimen van je digitale organisatie. Vaak staan je mappen vol met rommel. En soms duurt het daarom heel lang voor je het correcte document op je computer vindt. Tijd voor een grote schoonmaak. Maak een archief aan op een externe schijf, en gebruik op je computer alleen documenten van lopende zaken.

Als je eenmaal een grote schoonmaak heeft gedaan, zal het je per week slechts een kwartiertje kosten om de boel ook schoon te houden!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button