Toekomstbestendig met goed debiteurenbeheer
Bij ondernemen betekent stilstaan vaak achteruitgang. En achteruitgang betekent dat je bedrijf niet toekomstbestendig is. In een tijd van snelle veranderingen en toenemende digitalisering zal je moeten blijven ontwikkelen als ondernemer en met je onderneming. Deze ontwikkeling gaat vaak gepaard met investeringen en dus met financiën. Het is dus zaak om als ondernemer voldoende cash beschikbaar te hebben om je doorontwikkeling te financieren. Een belangrijk instrument hiervoor is debiteurenbeheer. Het zorgdragen dat je klanten binnen de daarvoor gestelde termijn hun factuur betalen. Dat klinkt heel simpel maar is in de praktijk vaak lastig om te doen. Toch zijn er wat eenvoudig maatregelen te nemen waardoor je debiteurenbeheer strak staat. In dit blog vertellen we daar meer over.
Hoe zet ik mijn debiteurenbeheer strak neer?
In dit geval is het verstandig om te beginnen met preventie. Hoe kan je zorgen dat je zoveel mogelijk zaken doet met klanten die in staat zijn je factuur tijdig te betalen. Dit is te organiseren door in het salesproces de zogenaamde kredietwaardigheidscheck in te bouwen. Hierbij kijk je voordat een partij klant wordt naar de financiële situatie en beoordeel je of deze partij in staat is tijdig de facturen te betalen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld gegevens bij de kamer van koophandel op te vragen. Daar vind je vaak de winst en verliesrekening en deze geeft een goed beeld van de financiële situatie. Als je boekhoudkundig wat minder bent onderlegd dan kun je dit ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Als je een kredietverzekering hebt dan zit deze dienst er vaak inbegrepen. Naast dit is het belangrijk dat er iemand binnen je bedrijf verantwoordelijk is voor het debiteurenbeheer, meestal degene die ook het factureren doet. Deze persoon moet voorzien zijn van goede software. Belangrijkste wat deze software moet kunnen is goed volgen of een factuur betaald is. Zo weet je ook snel wanneer een betalingstermijn wordt overschreden.
Wat als het eigen debiteurenbeheer niks oplevert?
Het kan natuurlijk zijn dat je ondanks een strak debiteurenbeheer toch te maken hebt met een klant die niet betaald. Over het algemeen is je eigen laatste actie het versturen van de laatste aanmaning. Hierin staat ook dat bij niet betalen er een overdracht plaatsvindt naar een incassobureau. Dit incassobureau gaat vervolgens verder met het aanschrijven en bellen van jou klant. Deze eerste fase heet de minnelijke incassoprocedure. Levert dit wederom niks op dan zit er niks anders op dan een juridische incassoprocedure te starten.