Blog

De wederopstanding van Nokia

Nu Samsung en Apple in ons land al enige tijd de boventoon voeren is het makkelijk te vergeten welke merken vroeger de baas waren. Dat ik mijn eerste mobiele telefoon kreeg waren merken als Nokia en Motorola absolute grootmachten op de markt van mobiele telefoons. Nokia heeft in eerste instantie nog een dappere poging geleverd met the Lumia lijn, maar het was tevergeefs. Beide bedrijven zagen hun relatief grote aandeel in de markt als sneeuw voor de zon verdwijnen. Waar Nokia in 2007 nog ongeveer de helft van alle smartphones verkochten, is daar nu niet zoveel meer van over. De maker van de best verkopende telefoon aller tijden, de Nokia 1100, had de verkoopcijfers van hun premium model, de Lumia, graag een stuk beter gezien. Wat ging er nou precies fout? En zit er nog een toekomst in de telefoons van Nokia?

Wat ging er mis?

Het is lastig te zeggen waar het nou precies fout ging, aangezien er haast oneindig veel variabelen zijn. Toch hebben experts en ingewijden een idee van wat de belangrijkste redenen zijn. Een studie waarbij 76 managers van het originele Nokia bedrijf geïnterviewd zijn, heeft een aantal belangrijke conclusies getrokken. Zo was de cultuur binnen het bedrijf in grote mate verantwoordelijk voor gebrek aan innovatie. De eerste iPhone was gewoon kwalitatief beter dan de Nokia’s op dat moment. Het management op de middelste laag was bang om zorgen te uiten over de kwalitatieve achterstand op Apple. Temperamentvol top level management zorgde ervoor dat er een cultuur van angst heerste. Vragen en zorgpunten werden onvoldoende aangekaart, en zo werd er gestaag op verkeerde koers doorgezet. Deze loop van incorrecte feedback is funest voor een bedrijf, en kan een verlies van 90% aan marktwaarde tot gevolg hebben, zoals je bij Nokia hebt kunnen zien.

Zit er nog een toekomst in?

Het antwoord hierop is toch nog veelbelovend. Nokia is volledig opgekocht door Microsoft. Eerder gebruikte de Lumia telefoons ook al een Windows versie voor telefoons, dus zo gek is dat nog niet. Sinds 2018 zijn de rechten voor productie van smartphones met de merknaam verkocht aan een nieuwe ontwikkelaar. Sindsdien zijn er veelbelovende modellen zoals de Sirocco, of de “normale” Nokia 7/8/9. Met een compleet nieuwe visie, en zonder limitaties door een ongezonde bedrijfscultuur kunnen Nokia telefoons zomaar een doorstart maken. Het kan zelfs zo zijn dat zij gewoon weer een grootmacht op de telefoonmarkt kunnen worden. Maak in dat geval gebruik van het feit dat de telefoons nu nog niet zo populair zijn, want in de nabije toekomst kunnen deze zomaar in prijs omhoog schieten!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button