Blog

De voordelen van mindfulness

Het is enorm belangrijk om in het moment zelf te leven. Veel mensen blijven vastzitten in het verleden, of maken zich juist te veel zorgen om de toekomst. Dit zorgt voor veel stress, wat leidt tot veel mensen met mentale ziektes zoals depressie en burn-outs. Het is daarom belangrijk om met je gedachten in het moment zelf te zijn. Mindfulness helpt mensen om in het heden te leven, en is daarom enorm populair geworden de afgelopen jaren. Er zijn enorm veel boeken en theorieën over te vinden. 

Yoga

Yoga is een hele goede manier om met mindfulness bezig te zijn. Er zijn enorm veel plekken die yoga aanbieden, bijvoorbeeld yoga Zaandam. Bij yoga ben je zowel fysiek als mentaal bezig. Voor veel posities in yoga, moet je namelijk enorm veel controle over je lichaam hebben. Er zijn niet voor niks verschillende niveaus waarop je yoga kunt beoefenen. Veel mensen denken dat yoga heel makkelijk is. Natuurlijk zijn er posities die je meteen kunt uitvoeren, waaronder bijvoorbeeld de zonnegroet. Maar er zijn ook zeker posities waar je eerst meer oefening voor nodig hebt, en waar je enorme controle over je lichaam moet kunnen uitoefenen. Hier komt ook het mentale aspect bij kijken. Om de benodigde controle over je lichaam te behalen, zul je met je gedachten bij de oefening moeten zijn. Wanneer je gedachten alle kanten op gaan, zul je niet in staat zijn om je balans te houden bijvoorbeeld. Daarom is yoga een goede manier om mindfulness te beoefenen.

Mediteren

Veel yogalessen zullen afsluiten met mediteren, maar je kunt natuurlijk ook ieder moment van de dag zelf mediteren. Veel mensen denken dat je hiervoor uren de tijd moet nemen, maar het tegendeel is waar. Één minuut mediteren kan al enorm voordelig voor jezelf zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een half uur pauze hebt op het werk, kun je heel gemakkelijk een minuutje bewust op je ademhaling letten, en de andere 29 minuten van je lunch genieten. Waar het om gaat, is dat je in die ene minuut je 100% op je ademhaling controleert, en met je gedachten nergens anders bent. Je gedachten zijn op dat moment nergens anders mee bezig dan het moment zelf. Een goede manier om te beginnen met mediteren, is letten en bewust bezig zijn met je ademhaling. Je kunt mediteren op een gegeven moment uitbreiden door op je lichaam zelf te gaan letten. Wat voel je op dat moment? Misschien heb je wel ergens spierpijn, of zit er iets in je schoen. Al dit soort dingen zorgen ervoor dat je met je gedachten bij jezelf bent, en dus in het moment komt te leven. 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button