Blog

De Perzisch tapijttrend van 2020

Perzische tapijten zijn weer helemaal hip in 2020. Ze zijn overal te vinden, van hippe interieurzaken tot in je eigen woonkamer. De mooie textuur en prints die op deze tapijten te vinden zijn worden weer herwaardeerd en daardoor is het weer een hot item geworden. In dit artikel zal er meer informatie worden gegeven over de tapijten.

Informatie over de tapijt zelf

Het Perzisch tapijt is een handgemaakt tapijt uit Perzië, en in sommige gevallen Iran. Deze tapijten worden niet alleen als interieurstuk gezien maar ook als kunst. Zo werd er in één van de eerste bijbels al gesproken over het versieren van tempels met tapijten. Er worden veel Oosterse tapijten met de hand gemaakt maar de tapijten uit Perzië kan je herkennen doordat deze tapijten worden geweven zonder pool en ook met de hand geknoopte stukken. Het tapijt is dus geheel met de hand gemaakt waardoor hij nog unieker en duurder kan zijn.

Hoe wordt een tapijt gemaakt?

Een tapijt uit Perzië wordt gemaakt met een weefgetouw, het knopen van een tapijt wordt daarin tegen geheel met de hand gedaan. Het tapijt kan enorm stevig zijn door een groot aantal kettingdraden dat wordt gebruikt maar het kan ook minder stevig zijn. Dit hangt allemaal af van de hoeveelheid kettingdraden die er gebruikt worden. Hoe meer kettingdraden hoe steviger maar ook fijner het tapijt geweven wordt. Het weven van een tapijt van meer dan 12 vierkante meter kan wel zes jaar duren. Dit hangt weer af van hoeveel tapijtknopen er gebruikt worden en hoe nauwkeurig er geweven wordt. Het kost dan ook veel energie en concentratie om dit werk te kunnen doen.

Welke materialen worden er gebruikt bij het weven van een tapijt?

De materialen die gebruikt worden voor het weven van een tapijt uit Perzië zijn meestal wol, zijde of katoen. In uitzonderlijke gevallen zal er een ander materiaal gebruikt worden zoals jute wat afkomstig komt van jutezakken. In de meeste gevallen werven Perzen deze materialen zelf door katoen te planten of wol van hun schapen te halen. Het is dus vaak lokaal werk waar veel dorpelingen aan mee helpen.

De typen tapijten die gemaakt worden

Er worden veel verschillende soorten tapijten gemaakt in Perzië. Deze soorten tapijten kan je opdelen in de verschillende plekken waar de wevers vandaan komen en welke materialen ze gebruiken om mee te weven.

Zo heb je Nomaden tapijten, dit zijn mensen die rondreizen en meestal niet op een vaste plek wonen. Ze houden veel dieren waardoor ze deze wol kunnen gebruiken om een tapijt mee te weven.

Je hebt ook de boerentapijten. Dit zijn mensen die uit dorpen en boerderijen komen en een vaste woonplek hebben. In deze omgevingen worden vaak katoenplanten gekweekt en van het geteelde katoen maken ze dan de tapijten. Ze verkopen de tapijten vaak vlak bij in grote steden waar de afzetmarkt groter is en de mensen meer geld hebben om voor een tapijt te betalen.

De laatste groep zijn de ateliertapijten. Deze ateliers beschikken over meer mogelijkheden om te kunnen weven en gebruiken dan ook weef touwen en hier en daar een machine. De tapijten zijn dan ook fijner en worden gemaakt van de beste grondstoffen. Ze combineren meer soorten stoffen door elkaar om het een luxere uitstraling te geven.

Vloerkleden trends 2020

Deze vloerkleden, oftewel tapijten, zijn een trend in 2020. Een mooi geweven tapijt kan een woonkamer positief veranderen en is een echte toevoeging in luxe uitstraling. Nu zijn de Perzische tapijten erg duur omdat het maanden tot jaren kan duren tot een tapijt klaar is. Tegenwoordig zijn er ook machines die deze tapijten kunnen weven maar dit haalt voor veel mensen de authentieke uitstraling weg. Een tapijt uit Perzië bestaat uit vele kleuren en daarom is het belangrijk om een tapijt goed te kunnen toepassen aan het interieur. Wanneer dit niet gedaan wordt komt het vaak over als een rommelig item terwijl het zo enorm mooi kan zijn. Voor elke woonruimte is een tapijt die bij de kleuren en grootte past. Zo heb je neutrale tapijten maar ook enorm kleurrijke, alles is mogelijk in een tapijt. Ook patronen komen veel voor in een tapijt, zo heb je bloemenprints maar ook geometrische vormen of dieren. Door het kiezen voor een tapijt met een patroon heb je al snel een ‘eyecatcher’ te pakken. Veel mensen kiezen daarom ook voor een authentiek tapijt met juist veel kleuren en patronen zodat ze één echt opvallend item hebben in hun rustige interieur. Wanneer je juist een druk interieur hebt kun je kiezen uit een rustig zwart of rood tapijt om de ruimte wel op te vullen maar niet drukker te maken. Het plaatsen van een tapijt kan ook heel verschillend zijn. Er zijn veel mensen die kiezen voor een tapijt op de grond maar je kan ook kiezen voor een wandtapijt. Dit kan dan zorgen voor een mooie wanddecoratie.

Alles kan met een Perzisch tapijt, het is een echte ‘must have’ dit jaar!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button