Blog

COAX kabel aansluiten

Iedereen zou een tv gemakkelijk moeten kunnen aansluiten, echter is het hierbij wel van belang om goed te weten via welke kabelaansluiting dit gaat. Vandaag ga ik het hebben over een CAI-aansluiting met een COAX kabel.

Wat is een CAI-aansluiting en een COAX kabel?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een CAI-aansluiting en een COAX kabel is. CAI staat voor Centrale Antenne Inrichting en is een antenne-aansluiting met twee aanslutingen geschikt voor de radio een een televisie. Op de CAI-aansluiting kan een COAX kabel worden aangesloten. Een COAX kabel is een kabel voor het overdragen van beeld en geluid en is verkrijgbaar is verschillende maten en lengtes. Een dunnere COAX kabel kan, door een mindere afscherming en een hogere demping, zorgen voor storende signalen. De dikkere kabels hebben daarintegen een betere afscherming en een mindere demping van het signaal. 

De juiste COAX kabel

Er zijn dus verschillende COAX kabels verkrijgbaar. Maar hoe kies je nou de juiste voor in jouw huis? Het is handig om te kijken naar het gebruik van de kabel. Wordt de kabel ingezet voor het aansluiten van een televisie? Dan is een kabel met een doorlatingsvermogen van minstens 900 Mhz nodig. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de demping, afscherming en het doorgeefvermogen van het signaal over langere afstanden. 

COAX kabel leggen 

COAX kabels zijn kant en klaar verkrijgbaar, maar hebben ook een optie tot het zelf opmaat maken. Allereerst is het belangrijk om de kabel neer te leggen op de plaats. De volgende stap is de kabel op de juiste maat te knippen, te strippen en vervolgens te monteren. De laatste stap is de kabel aan te sluiten op de tv en het signaal te controleren. Het knippen van de kabel op de juiste lengte doe je met behulp van een papegaaibektang of een normale kniptang. Het strippen van de kabel doe je met behulp van een speciale COAX kabel stripper of een stanleymes. De kabel sluit je aan op een wandcontactdoos, zo maak je gelijk ruimte voor een extra tv-aansluiting. Vervolgens monteer je een COAX stekker op de kabel, zodat de kabel aangesloten kan worden op de TV ontvanger. Een F-connector is er voor als de kabel aangesloten moet worden op een versterker of splitter. Let goed op, deze connector is niet geschikt om direct op de televisie aan te sluiten. 

Er zijn nog vele andere manieren om een televisie aan te sluiten. De COAX kabel is een handige manier die je gemakkelijk zelf thuis kunt gebruiken. Succes met het aansluiten van de televisie of radio! 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button