Blog

CO2 biertap of biertap zonder CO2

Wanneer je de eigenaar bent van een bar of restaurant is het belangrijk dat je de perfecte biertjes kunt tappen. Wanneer je regelmatig vrienden over de vloer krijgt, en wel van een biertje op zijn tijd houdt zal een perfect getapt biertje niet misstaan. Je kunt natuurlijk bier serveren uit flesjes, maar wat is er nu leuker dan een gekoeld getapt biertje serveren? Er zijn diverse bier tappen op de markt verkrijgbaar. Van professionele apparaten tot huis tuin en keuken apparaten. Je kunt bier tappen met of zonder CO2. Je krijgt dan een CO2 biertap. Zo kun je bij veel bier tappen een CO2 fles aanschaffen. Door dit koolzuurgas toe te voegen aan het bier, voorkom je dat het bier na verloop van tijd futloos wordt, en door CO2 toe te voegen zorg je dat er druk staat op het biervat waardoor het tappen beter zal gaan. 

Zo tap je het perfecte biertje 

Om een goed biertje te tappen met een stevige schuimkraag, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Het is belangrijk dat het bier goed op temperatuur is. Dus niet te koud, maar ook zeker niet te warm. Om het perfecte biertje te kunnen tappen heb je een schoon glas nodig. Een glas wat net schoon uit de kast komt, kun je het beste even afspoelen met koud water voordat je begint met tappen. Tevens is het belangrijk dat je tijdens het tappen het glas in een hoek van 45 graden houdt. Tijdens het tappen is het belangrijk dat de tapkraan het glas niet rekt. Dit in verband met de hygiëne. Tot slot schenk je het biertje in. Wanneer het glas bijna vol is, houdt je het glas steeds rechter. Dit helpt om een stevige schuimkraag op het getapte biertje te krijgen. Bier kun je tappen met of zonder koolzuur. Op flessen CO2 zit relatief veel staatsgeld. Zo’n fles is vaak voorzien van een drukmeter. Wanneer deze druk meter kapot is gegaan doordat de fles bijvoorbeeld is omgestoten, kan dit hoge kosten met zich mee brengen. Tevens zijn deze flessen met koolzuurgas diefstalgevoelig tijdens evenementen. Voor het tappen met behulp van CO2 is onder andere om deze reden een alternatief bedacht. Namelijk; biertappen met behulp van luchtdruk. Hiervoor zijn speciale biertappen ontwikkeld.

Bier tappen met behulp van luchtdruk

Een biertap zonder CO2 zijn compacter en gemakkelijker te vervoeren. Dit is handig voor bijvoorbeeld festivals, feesten, etc. Dit omdat er in zo’n biertap geen externe drukfles meer hoeft aangesloten te worden. Bij zo’n biertap zit de luchtdrukpomp namelijk in de tap zelf verwerkt. Je hoeft hierdoor ook geen statiegeld meer te betalen voor de CO2 flessen, en je loopt niet meer de kans dat de drukmeter van een CO2 fles kapot gaat. Wel heeft het tappen met behulp van luchtdruk ook nadelen. Bier dat getapt wordt met behulp van luchtdruk is minder lang houdbaar. Als er namelijk zonder CO2 wordt getapt is het bier na 48 uur al futloos. Tijdens evenementen hoef je hiervoor niet bang te zijn, maar wanneer je zo’n bier tap thuis hebt, kan het tappen met behulp van luchtdruk wel een nadeel zijn. Wanneer je graag wil weten welke bier tap nu voor jou geschikt is, kun je jezelf hieromtrent laten adviseren.

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button