Blog

Alles wat je moet weten over de elektrische sigaret

E-sigaretten, ook wel elektrische sigaretten of vaporizers genoemd, zijn elektrische apparaten waarmee je het gevoel krijgt dat je tabak rookt. Ze geven je een nicotine kick zonder de typische sigarettengeur, teer en giftige stoffen die in een normale sigaret voorkomen. E-sigaretten hebben een batterij en verdampen een vloeibare nicotine oplossing. Ook zijn er verschillende smaakjes mogelijk. E-sigaretten kan je opnieuw vullen en hebben vervangbare cartridges. In dit artikel vertellen we je meer over de e-sigaret. 

De voordelen van een e-sigaret 

Zoals hierboven al genoemd verdamp je met een e-sigaret een vloeibare nicotine oplossing. Deze oplossing bevat in tegenstelling tot een gewone sigaret geen teer, giftige stoffen en tabak. Doordat je een e-sigaret rookt hoest je vaak minder, heb je een verbeterde ademhaling, meer energie en voel je je lichamelijk fitter. E-sigaretten zijn een stuk goedkoper dan gewone sigaretten. De aanschafprijs ligt wel hoger, maar daarna kan je duizenden euro’s besparen. De vloeibare nicotine navullingen zijn erg goedkoop en gaan langer mee dan gewone sigaretten. Je geeft hierdoor dus minder geld uit om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Je hebt geen problemen meer met meeroken, omdat er geen rook geproduceerd wordt. Hierdoor zullen je kleren, bezittingen en woonruimte ook niet meer naar die typische sigarettengeur ruiken. 

Stoppen met roken met een e-sigaret is gemakkelijker 

Het is makkelijker om te stoppen met roken door het gebruik van een e-sigaret. Je kiest zelf hoe hoog het nicotinegehalte is in je vloeibare oplossing. Het is dus ook mogelijk om een vloeistof met nul procent nicotine aan te schaffen of juist met een lekker smaakje. De reden dat de meeste mensen problemen hebben om te stoppen met roken door middel van nicotine kauwgom en pleisters is een psychologisch element, namelijk een gebrek aan voldoening. Roken veroorzaakt voor hun ontspanning en plezier en dit wordt bewerkstelligd door daadwerkelijk een sigaret vast te houden en de rook uit te ademen. Door het gebruik van een e-sigaret simuleer je dit effect en bevredig je dus je behoeftes. 

De nadelen van een e-sigaret 

Ondanks dat elektrische sigaretten beter zijn dan tabak brengt ook het roken hiervan gezondheidsrisico’s met zich mee. Een hiervan is dat je sneller uitdroogt en dus meer water moet drinken. Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor de ingrediënten van de vloeibare nicotine oplossing. Daar wordt vaak propyleenglycol en plantaardige glycerine aan toegevoegd. Op de lange termijn is nog niet bekend welke effecten e-sigaretten op de gezondheid hebben. De productie van e-sigaretten is ongereguleerd en hierdoor is er weinig tot geen controle op de fabrikanten. Het is hierdoor niet mogelijk om te garanderen dat e-sigaretten en de vloeistoffen aan een bepaalde standaard voldoen. Omdat een e-sigaret met een batterij werkt moet je ervoor zorgen dat deze altijd opgeladen is. Het verdampingselement wat zich in het apparaatje bevindt moet regelmatig vervangen worden. De smaak is niet hetzelfde als van gewone sigaretten. Je mag een e-sigaret niet overal gebruiken, omdat deze onder de tabak en rookwaren wet valt. 

Waar mag je een e-sigaret niet gebruiken? 

Je mag een e-sigaret niet gebruiken in ruimtes waar je ook geen normale sigaret mag opsteken. Dus niet in de kroeg, restaurants en in andere uitgaansgelegenheden. Ook in pretparken, dierenparken en andere parken waar veel kinderen komen mag je niet zomaar naar je e-sigaret grijpen. Je dient dan ook naar de rookruimte te gaan. 

Ook in het openbaar vervoer en in vliegtuigen, waar je normaal gesproken ook niet mag roken, mag je geen e-sigaret gebruiken. De boete hiervoor is even hoog als wanneer je een reguliere sigaret zou opsteken. 

De e-sigaret heeft toch voordelen, ook in het openbaar 

Want hoewel je aan dezelfde regels verbonden bent als wanneer je een gewone sigaret zou opsteken, een e-sigaret geeft altijd minder overlast. Je directe omgeving heeft geen last van “tweedehands rook” en het blijft natuurlijk zo dat je kleding en die van de mensen in je directe omgeving er niet van gaan stinken. 

Probeer uit wat bij jou past 

Wil je overstappen van “gewoon” roken naar roken met een e-sigaret? Misschien wel om uiteindelijk helemaal te kunnen stoppen? Dan is het belangrijk dat je goed in kaart brengt hoeveel nicotine je eigenlijk gebruikt per dag. Door de dosis iets naar beneden bij te stellen en dat steeds met een stapje meer te doen, zul je op een gegeven moment alleen nog maar de smaak roken. Je krijgt dan geen nare stoffen meer binnen. Vind je een sigaretje op z’n tijd wel lekker? Dan kun je ook prima met een elektrische sigaret toe. Sterker nog, doordat je verschillende smaakjes kunt kiezen, is iedere keer weer een bijzondere beleving. Maar hoe weet je nu welke smaak bij jou past? Door ze te proberen natuurlijk! Je kunt diverse proefpakketten bestellen en daar een selectie van voorkeuren uit maken. Maar het gaat om meer dan de smaak. De elektrische sigaret zelf komt ook in verschillende verschijningsvormen. De vorm kan bij de een goed in de hand liggen en bij de ander juist niet. Ook kan het zijn dat jij het belangrijk vindt dat jouw e-sigaret een bepaalde kleur heeft. Lees en kijk je daarom vooral goed in op de website. Heb je een vraag? Dan kun je prima in de chat terecht! 

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button