Blog

Alles over dubbelglas

Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen, deze wordt de spouw genoemd. De tussenruimte is met droge lucht gevuld zodat er minder warmte doorgegeven wordt. Dubbelglas wordt ook wel isolatieglas genoemd.

Voordelen ten opzichte van enkelglas

De voordelen van dubbelglas ten opzichte van enkelglas zijn behoorlijk. Ten eerste wordt de warmte in de wintermaanden veel beter vastgehouden; het heet ten slotte niet voor niets isolatieglas. Dit betekent niet alleen dat het warmer en comfortabeler is in huis tijdens de wintermaanden, maar het bespaart ook enorm op de stookkosten. Ten tweede is dubbelglas veel sterker dan enkelglas; het zal dus minder snel breken waardoor het veiliger is. Bovendien betekent dit ook dat dubbelglas minder inbraakgevoelig is dan enkelglas. Ten derde is dubbelglas geluidwerend; dit geldt voor zowel de geluiden van binnen naar buiten als de geluiden van buiten naar binnen. De lucht tussen de twee glasplaten zorgt ervoor dat de geluidstrillingen beter tegengehouden worden. Je zal er met dubbelglas dus veel minder last van hebben als de buren weer voor overlast zorgen en dat is natuurlijk altijd fijn!

Het zetten van dubbelglas

Het plaatsen van dubbelglas wordt gedaan door een glaszetter. Allereerst verwijderd hij het oude glas waarna hij de ondergrond goed schoon maakt. Vervolgens plaatst hij na enige voorbereidingen te hebben getroffen het dubbelglas in het kozijn. Hierna kunnen de glaslatten weer tegen het raam bevestigd worden en de verbindingen gekit worden. Ten slotte werkt de glaszetter het raam af met een elastische kit en verwijderd daarna de restanten met een plamuurmes.

Verschil tussen dubbelglas en de HR glas varianten

HR glas is gewoon dubbelglas maar dan voorzien van een dun metaallaagje (coating). Daarnaast is er ook nog HR+ glas en HR++ glas. Het verschil tussen HR glas en HR+ glas is dat de spouw gevuld is met argon (een edelgas) en het verschil tussen HR+ glas en HR++ glas is dat de spouw breder is. Het metaallaagje op HR(++) glas zorgt ervoor dat warmtestraling gereflecteerd wordt waardoor de warmte binnen gehouden wordt. Hierdoor heb je ook in de zomer geen last van de zonnestraling waardoor het niet te warm in huis wordt. Het edelgas in de spouw zorgt ervoor dat er geen warmte van binnen naar buiten en kou van buiten naar binnen doorgegeven wordt. Dit edelgas is vaak argon, maar kan ook krypton zijn; deze zijn niet schadelijk voor mens en milieu. HR+ glas of HR++ glas is een erg goede investering omdat het op lange termijn enorm bespaart op stookkosten.

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button