Blog

5 tips om rust in je slaapkamer te creëren

Een slaapkamer die rust uitstraalt is erg belangrijk. In een rustige slaapkamer kun je namelijk veel beter de slaap vatten. Bovendien wordt een slaapkamer dikwijls gebruikt als een ontspanningsruimte. Ook dan is een rustige uitstraling belangrijk. Een slaapkamer die er rommelig uitziet of waarvan de de wanden zijn voorzien van felle kleuren, geeft juist onrust. Een rustige slaapkamer creëren hoeft niet altijd gepaard te gaan met grote verbouwingen. Kleine of subtiele aanpassingen kunnen al voor rust in de slaapkamer zorgen. Daarom 5 tips om rust in je slaapkamer te creëren.

1. Zorg voor kleuren waarvan je tot rust komt

Felle kleuren in de slaapkamer, zoals felrood of knalgeel, zijn schreeuwende kleuren en zorgen allerminst voor rust. Wat wel een bewezen rustige kleur is, zijn blauwtinten. Blauw staat voor rust en sereniteit. Anderzijds kan blauw ook koel overkomen en dat wil je nu ook weer niet in de slaapkamer. De slaapkamer moet natuurlijk wel een warme uitstraling behouden. Gebruik daarom een blauwtint die minder koel overkomt of combineer blauw met warm licht. Andere rustige kleuren die je in de slaapkamer kunt gebruiken, zijn pastelkleuren. Zo kun je toch kleur in de slaapkamer verkrijgen, maar dan op een minder felle manier. Je kunt ook gaan voor natuurlijke tinten, zoals bruin, beige of zandkleur. Deze kleuren zorgen altijd voor een rustgevende uitstraling van de slaapkamer.

2. Verlichting in de slaapkamer

Lang niet iedereen kruipt in bed om direct in slaap te vallen. Juist daarom is de slaapkamer ook een ontspanningsruimte. Misschien heb je een televisie in de slaapkamer en wil je nog even ontspannend tv kijken? Een boek lezen kan ook helpen om de slaap te vatten. Als je voor het slapen nog even wilt ontspannen, dan is goede verlichting noodzakelijk. Veel slaapkamers zijn voorzien van één algemene lamp die midden in de slaapkamer hangt. Hiermee krijg je inderdaad voldoende verlichting als dit nodig is, maar is voor het ontspannen helemaal niet nodig. Sfeervolle plafondlampen die je bijvoorbeeld met een dimmer kunt regelen, kunnen wat zachter licht geven. Tegenwoordig heb je ook technieken om nog veel warmer licht te bekomen. Een van deze technieken is de dim to warm techniek. Hierbij zal bij het dimmen niet enkel de lichtintensiteit verminderen maar zal de lichtkleur van de lamp ook veel warm warmer worden. Zo kunnen veel dim to warm lampen dimmen van warm wit (2700 Kelvin) tot bijvoorbeeld 2200 Kelvin. Dit resulteert in een warm, oranje licht en een optimaal sfeereffect. U kan ook gebruik maken van een nachtlampje op het nachtkastje. Dit lampje kan gebruikt worden als zowel leeslamp als sfeerlamp. Daardoor hoef je ook je bed niet meer uit om de algemene lamp uit te schakelen. Voor nog meer sfeer kun je ook nachtkastjes aanschaffen waarin gezellige LED verlichting is geïntegreerd.

3. Het bed als belangrijkste onderdeel van de slaapkamer

Als er iets in de slaapkamer rust moet creëren, dan is het het bed. Het bed garandeert een goede nachtrust en ontspannen momenten in de slaapkamer. Althans, als je hiervoor een geschikt bed hebt. Op zich maakt het uiterlijk van het bed niet zoveel uit. Veel belangrijker is welke matrassen er worden gebruikt. Als je dus op zoek gaat naar een nieuw bed, dan is de keuze voor het soort matras het meest belangrijk. Er zijn heel veel soorten matrassen. Een populaire soort is de boxspring. Een goede boxspring bestaat als het ware uit twee lagen en geeft dus dubbele ondersteuning. Vaak lig je ook nog op een topmatras, wat nog eens voor extra ondersteuning zorgt. Een boxspring is daarom een goede keuze voor een bed waar je goed tot rust komt. Ook een bed met lattenbodem kan voldoen, maar de mate van comfort hangt geheel af van de matrassen die je gebruikt. Zo zijn er vele soorten matrassen beschikbaar en iedere soort heeft zijn eigenschappen en voor- en nadelen. Enkele voorbeelden van de meest populaire matrassen zijn pocketvering matrassen, binnenvering matrassen koudschuim, matrassen of traagschuim matrassen. Al deze matrassen zijn goed, al kunnen er wel kwaliteitsverschillen zijn. Uiteraard kan je ook voor een waterbed kiezen. Het voordeel hiervan is dat het perfect de vorm van het lichaam volgt. Bovendien is het duurzaam, beschermt het tegen allergieën en kan het thermisch verwarmd worden.

4. Welke vloeren voor in de slaapkamer kiezen?

Misschien dat je overal in je woning blootsvoets loopt, maar in de slaapkamer is dit zeker het geval. Als je langdurig in de slaapkamer verblijft om te ontspannen, dan zijn goede slaapkamervloeren van belang. Een warm aanvoelende vloer is daarbij meestal het uitgangspunt. Je hebt dan de keuze uit verschillende vloeren. Het warmst zal tapijt zijn. Maar dan krijg je ook te maken met enkele nadelen van tapijt. Tapijt is namelijk lastiger te reinigen, helemaal als er vlekken in het tapijt zitten. Mensen die last hebben van een stofallergie kunnen tapijt in de slaapkamer beter vermijden. Houten vloeren zullen ook altijd warm aanvoelen. Hout is van nature warm en heeft ook een warme uitstraling. Hout is daarom altijd een goede keuze in de slaapkamer. Ook is het een glad oppervlak, dus erg gemakkelijk om schoon te maken. Een nadeel kan zijn dat hout wel hoorbaar is als je hierover loopt. Een massief houten parketvloer is ook erg kostbaar. Gelukkig zijn er dan goede alternatieven, zoals een laminaatvloer of vinylvloer. Deze vloeren bestaan meestal niet geheel uit hout, maar er wordt een houtlook gecreëerd. De laatste jaren is kurk ook sterk opgekomen, vooral omdat het een natuurproduct is en het ook aangenaam en warm is om op te stappen.

5. Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

Iets wat altijd voor een rustige slaapkamer zorgt en heel gemakkelijk te bereiken is, is een opgeruimde slaapkamer. Als er iets onrust geeft in de slaapkamer, zijn het wel rondslingerende kleding en andere prullaria. Daarom doe je er goed aan om dagelijks enkele minuten te besteden aan het opruimen van je slaapkamer. Het loont zich direct en je weet zeker dat je ´s avonds in bed stapt in een rustige omgeving. Het opruimen van je slaapkamer zal op een gegeven moment routine worden, zodat je slaapkamer op ieder moment van de dag rustig oogt.

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button