Blog

Hoe wordt lego gemaakt?

Lego is een van die dingen waar iedereen wel eens mee gespeeld heeft. Het maakt niet uit of je een jongen of een meisje bent, als kind liep je de speelgoedwinkel in en zag je dat ze weer nieuwe sets hadden van lego. Jongens vonden waarschijnlijk de brandweerkazerne leuk, of de gevangenis, of het politiebureau of de gave helikopter. Voor de meiden waren er sets waarmee je een kasteel kon bouwen of een complete villa met zwembad of een dierenpraktijk. Buiten de speciaal voor meiden of jongens gemaakte sets, waren er eigenlijk veel meer pakketten die zowel door meiden als door jongens gebruikt werden. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen dan lego zo'n succes is geworden. Het bedrijf vierde vorig jaar namelijk al zijn vijftigste verjaardag.

Het is echt voor iedereen. Ook voor volwassenen heb je namelijk ingewikkeldere pakketten om bijvoorbeeld bizar gedetailleerde vliegtuigen te maken of om het witte huis te kunnen repliceren. De mogelijkheden zijn oneindig met de kleine blokjes en dat is precies de reden dat het tot iedereen kan aanspreken. Als kind neem je de blokjes vrijwel vanzelfsprekend. Behalve het feit dat je misschien een paar keer hebt gekeken waarom de blokjes nou eigenlijk op elkaar blijven zitten, denk je als kind natuurlijk niet na hoe deze blokjes gemaakt worden. In deze blog ga ik uitleggen hoe lego blokjes geproduceerd worden.

Kunststof spuitgieten

Lego begint als kleine plastic granulaatballetjes. Deze balletjes worden bij extreme temperatuur verhit doordat de balletjes gaan smelten en een vloeibare plasticsubstantie vormen. Vervolgens wordt deze substantie onder hoge druk in een mal (modelvorm) gespoten. De substantie vormt dus naar deze mal en zodra de substantie afkoelt, zal het de kenmerkende vorm van een legoblokje hebben. Dit proces heet (kunststof) spuitgieten en wordt door speciale spuitgietbedrijven gedaan. Zij maken dus voor elk product een andere mal. Zodoende is kunststof spuitgieten handiger voor producten die in grote getalen gemaakt moeten worden.

Voor de meest bekende legoblokjes is het proces nu voltooid. Echter hebben sommige blokjes ook teksten of plaatjes op de blokjes staan, dit wordt gedaan door een hele dunne vorm van verf op de blokjes te bedrukken. Ook de poppetjes worden in deze fabrieken samengesteld door speciaal daarvoor ontworden robotmachines. De poppetjes worden zo gemaakt dat ze door kinderen niet uit elkaar getrokken kunnen worden. Blokjes of poppetjes waarvan de bedrukking niet goed zit, worden er uit geselecteerd. Deze items worden in stukjes versnippers en worden vervolgens weer herbruikt.

 

Show More

Related Articles

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button